Otwarcie piekarni rzemieślniczej w Łomży

W dniu 5 marca (sobota) o godzinie 8.00 pod adresem Zawadzka 63 lok. e nastąpi otwarcie pierwszej w Łomży piekarni rzemieślniczej zajmującej się wytwarzaniem chleba, bułek, bagietek oraz wypieków słodkich i półsłodkich wg. tradycyjnych receptur. Będzie to też pierwsza w okolicy piekarnia o koncepcie otwartym, gdzie na własne oczy będzie można zobaczyć, jak piekarze przygotowują produkty, które będą dostępne w sprzedaży bezpośrednio na miejscu. W trakcie otwarcia będzie prowadzona degustacja wypieków. Piekarze i właściciele opowiedzą również jak wytwarzane są naturalne chleby na zakwasie, czemu odpowiednio potraktowany gluten nie szkodzi i jak to możliwe, że prawidłowo przechowywany chleb craftowy może być świeży przez tydzień.

Część dochodu z dnia otwarcia zostanie przekazana na pomoc materialną dla uchodźców z Ukrainy docierających do naszego miasta. Wraz z darami do potrzebujących trafią też pokrzepiające, pachnące i sycące wypieki, które choć na chwilę pozwolą pozwolą poczuć się im jak w domu.