Piwo kozicowe najlepszym regionalnym przepisem [FOTO]

UM Łomża
  • Piwo kozicowe najlepszym regionalnym przepisem  [FOTO]
  • Piwo kozicowe najlepszym regionalnym przepisem  [FOTO]
  • Piwo kozicowe najlepszym regionalnym przepisem  [FOTO]

Jedyne w swoim rodzaju pyzy, jabłkowe pampuchy, piwo kozicowe …. potrawy północnego Mazowsza posiadają nie tylko unikalny smak, ale i wielowiekową tradycję. Wszystkie te cechy połączyli w swoich przepisach uczestnicy konkursu "Zasmakuj w Łomży".

R E K L A M A


Organizowany już po raz trzeci przez Miasto Łomża we współpracy z Gminą Nowogród i Gminą Piątnica konkurs miał na celu promocję regionalnego dziedzictwa kulinarnego podtrzymującego i rozpowszechniającego miejscowe produkty i tradycyjne potrawy.

- Promując miasto Łomża i cały subregion łomżyński hasłem "Zasmakuj w Łomży" zachęcamy do życia w naszym regionie, do pozostania w nim młodych, aby tu mogli się rozwijać. Poprzez pryzmat różnych sfer życia pokazujemy kulturę, gospodarkę, sport ale i kuchnię. Już samo hasło "Zasmakuj w Łomży" kojarzy się jednoznacznie ze smakiem, kulinariami, co było inspiracją do organizacji konkursu. Pokazał on, że regionalna kuchnia ma bogatą tradycję, a naszym obowiązkiem jest gromadzenie nadesłanych przepisów, aby przekazać je następnym pokoleniom poprzez wydanie książki kucharskiej – mówił prezydent Miasta Mariusz Chrzanowski dziękując jednocześnie wszystkim uczestnikom udziału w kulinarnym współzawodnictwie.

Spośród 12 dań najlepsze okazało się piwo kozicowe przygotowane przez Kazimierza Jankowskiego, który w nagrodę otrzymał czek na 2000 złotych. Na podium znalazł się również przepis Aliny Jankowskiej "Niedzielny placek" na wyśmienitą babkę drożdżową oraz pampuchy z jabłkami Magdy Tyszki. Oceniając przepisy członkowie jury brali pod uwagę wierność tradycji zgłoszonych receptur oraz składniki, które zostały użyte do przygotowania potraw.

- Placek przygotowałam według przepisu znajdującego się w mojej rodzinie od pokoleń. Jest on robiony na bazie mąki, drożdży, cukru, jajek oraz margaryny lub masła – opowiada zdobywczyni II miejsca Alina Jankowska.

Konkurs pokazał, iż pomimo coraz popularniejszych na polskich stołach zagranicznych potraw nasza lokalna, tradycyjna kuchnia jest niezwykle bogata i różnorodna oraz ma nadal wiele do zaoferowania.

Komentarze

  • Marian

    • 4 lat(a) temu
    Serce się raduje i ustach smakuje..!
    :-)
    Wielkie gratulacje za dochowywanie tradycji.
    A gdzie można kupić takie piwo?
  • Józef

    • 4 lat(a) temu
    Bardzo dobrze,jest czymś się pochwalić.