Uczniowie WETY wygrali staż u Okrasy

Laureatami wojewódzkiego konkursu kulinarnego zostali uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży: Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk. To oni oprócz lauru zwycięzcy otrzymali staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy. W zmaganiach finałowych drugiej edycji konkursu udział wzięło 11 zespołów z podlaskich szkół rolniczych.

R E K L A M A


Drugie miejsce zajął Zespół Szkół w Niećkowie – Katarzyna Fałtyn i Karolina Kraujutowicz, III miejsce na podium zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce – Katarzyna Świerżewska i Ewelina Dmitruk. Jury postanowiło też przyznać wyróżnienie Elżbiecie Jakubowskiej i Roksanie Kowalczyk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach.

W drugiej edycji konkursu organizowanego przez Marszałka Województwa Podlaskiego wystartowało początkowo kilkadziesiąt dwuosobowych zespołów ze szkół średnich rolniczych, które prowadzą zajęcia o profilu gastronomicznym. Pierwszym etapem były eliminacje szkolne, z których komisje (składające się z przedstawicieli urzędu marszałkowskiego i szkoły) wyłoniły swoich laureatów. Dania, które zwyciężyły w tym etapie były prezentowane na finale wojewódzkim.

Komisja konkursowa finałowej potyczki w składzie: Stanisław Derehajło - wicemarszałek Województwa Podlaskiego - Przewodniczący Komisji Konkursowej, Wiesława Burnos – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Karol Okrasa- mistrz kuchni, Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego, fundator głównej nagrody w konkursie, Mirosław Bielawski- Dyrektor Programowy Polskiego Radia Białystok, Eugeniusz Szpakowski – Dyrektor Oddziału TV Białystok, TVP S.A., Agata Andrejczuk – blogerka z Podlasia, prowadzi blog kulinarny Podlaskie Fusion – oceniała zarówno walory smakowe, estetyczne podanie, jak też związek dania z regionem.

- Jesteście nadzieją, że tradycja Podlasia, kultura kulinarna tego regionu przetrwa. Dziękuję za to Wam i Waszym opiekunom – mówił uczestnikom konkursu Karol Okrasa. – Wasza tu obecność, wasze umiejętności są najlepszą inwestycją! Jestem tego przykładem, bo wychowałem się w małej miejscowości, chodziłem do maleńkiej szkoły i jednak się udało, a to dzięki wiedzy i pracy. Wy macie już dużą wiedzę, umiejętności też, bo dziś jesteście w finale, teraz tylko praca – nad nerwami. Bo dziś wygra ten, kto popełni najmniej błędów.

Organizatorem konkursu już po raz drugi jest Marszałek Województwa Podlaskiego. Artur Kosicki gratulował finalistom ich umiejętności. – Sam nie gotuję tak dobrze, jak pan Karol, ale zjeść lubię, dlatego doceniam i gratuluję Wam tego, gdzie już doszliście. A skoro jesteście w finale, to jesteście już teraz elitą – mówił podczas otwarcia konkursu.

Zwycięski zespół, czyli Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży (opiekunem zespołu jest Katarzyna Chojnowska) przygotowali:

- Kapuśniak na pstrągu z pierożkiem ziemniaczanym;

- Żołądki gęsie w sosie z grzybów leśnych z kaszą pęczak;

- Ciasto Marcinek.

Komentarze

  • Czebu

    • 6 lat(a) temu
    I to jest przyszłościowy zawód. I to jest przyszłość. No chyba, że ktoś woli karmić androidy smarem.